Isnin, 13 September 2010

Mossad

Mossad merupakan sebuah agensi perisikan negara Israel, ia ditugaskan untuk mengumpul dan bertindak berasaskan maklumat risikan dari segenap negara-negara yang dianggap musuh oleh Israel.
Sejarah tertubuhnya agensi perisikkan Mossad ini bermula pada 13 Disember 1949 atas nasihat Reuven Shiloah kepada Perdana Menteri pertama Israel iaitu David Ben-Gurion. Shiloah mahu sebuah institut penyelarasan berpusat, yang dapat membaiki sistem keselamatan dan memantau dengan lebih telus perisik tentera(AMAN) dan perkhidmatan keselamatan awam(Shin Bet) Israel supaya lebih terancang. Pada Mac 1951 ia telah dirangka semula menjadi sebahagian dari Jabatan Perdana Menteri, segala laporan dibuat terus kepada Perdana Menteri.


Ibu pejabat Mossad terletak dibandar raya Tel Aviv, ia merupakan sebuah badan perkhidmatan awam yang tidak tergolong didalam organisasi ketenteraan, tetapi mempunyai kakitangan yang berpenggalaman bersama pasukan pertahanan Israel. Agensi Perisikkan Mossad dipecahkan kepada 8 jabatan yang mempunyai kepakaran tersendiri, perisik diambil dari pelbagai peringkat diluar negara, termasuklah pegawai diplomat dan pegawai tak rasmi, meraka bertindak seperti CIA, 30 dari 40 operasi mereka bergerak di eropah timur dan timur tengah. Pegawai perisik digelar 'Katsas' sementara Jabatan Operasi Khas dipanggil Metsaatau Kidon, Kidon ditugaskan dalam misi-misi tertentu seperti memhapuskan tokoh-tokoh yang dikehendaki, operasi separa tentera, sabotaj, dan pakar dalam melancarkan perang saraf.
Mossad sentiasa berusaha meningkatkan reputasi sebagai agensi perisikkan terbaik dunia setaraf CIA, KGB, dan M16. Taktik penculikkan dan pembunuhan selalu digunakan bagi menjaga kepentingan negara Israel.

ANTARA OPERASI YANG TELAH MEREKA LAKUKAN

• Mereka berjaya menangkap penjenayah perang NAZI Adolf Eichmann di Argentina pada 1960, anggota Mossad yang menyamar sebagai jurugambar bebas mendapati Eichmann telah mengunakan nama Micardo Klement semasa menetap di Argentina bagi mengelakkan dari dikesan, ditangkap pada 11 Mei 1960 kemudian di seludup ke Israel.
• Pada 1960an Mossad telah berjaya mencuri pelan binaan kapal terbang Perancis 'Mirage III' bagi membangunkan kapal terbang Israel iaitu 'Kfir'.
• 1965 Mossad telah membunuh penjenayah perang NAZI, iaitu Herbeths Cukurs yang bersembunyi di Brazil. Herbeth dikatakan bertanggunjawab membunuh, menyiksa serta merogol ramai orang Yahudi di German semasa WW I.
• Dalam tahun 1957 hingga 1965 Wolfgang Lotz(anggota Mossad) telah dihantar ke Mesir ( Operasi Shoshana) bagi mendapatkan maklumat rahsia pertahanan Presiden Mesir, Gamal Abdel Nasser.Walaupun Wolfgang Lotz kelahiran Mannheim German, disebabkan mukanya mirip seperti bangsa Aryan, dia berjaya mendapatkan banyak maklumat operasi ketenteraan Mesir pada 1965.
• Mereka juga pernah membantu jurutebang Iraq, Munir Redfa dan keluarganya yang belot dan lari ke Israel. Munir Redfa telah mengunakan pesawat MiG 21 milik tentera udara Iraq bagi meloloskan diri ke Isarel. Dia mendakwa yang kononnya dia ditindas kerana beragama kristian dan penghapusan etnik Urmia sedang berlaku diselatan Turki.
• Ada kabar angin yang mengatakan bahawa serangan 9 Sep 2001 di 'World Trade Centre ' New York sengaja dirancang dan dilakukan oleh Mossad dan juga CIA bagi mendapatkan lampu hijau dari rakyat Amerika untuk menyerang Iraq secara besar-besaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan