Rabu, 26 Ogos 2015

SAH Najib Terima RM2.6 Billion Ke Dalam Akaun Peribadi !! Persoalan Sekarang Salah Atau Tidak ?

astroawani

SAH ! Dakwaan deposit USD700 juta atau RM2.6 billion ke dalam akaun peribadi Najib memang wujud !

Ini di sahkan oleh SPRM sebentar tadi. 

Samada ia datang dari 1MDB atau dari sesiapa pun, itu soal lain.... Masih penting juga sumbernya tapi persoalan yang harus kita tumpukan sekarang adalah - Apakah deposit itu sah di segi undang2 ?

Apakah jika ia datang dari sumber 1MDB maka ia salah di sisi undang2 tapi jika datang dari sumber lain, ia tidak salah ?


Kenyataan SPRM juga bagi saya tidak lengkap. Seharusnya dinyatakan dengan jelas juga, apakah perkara itu merupakan satu kesalahan atau tidak. Sekarang ramai yang berdebat soal salah atau tak salah.

Kenapa tidak nyatakan sekali kedudukan deposit itu dari segi undang2 ? Kan benda2 macam ni mainan bagi SPRM. Takkan itu pun nak kena tunggu sebulan juga ?

Soal pendirian SPRM itu diterima atau tidak dengan lapang dada  itu soal lain, rakyat mahu tahu dulu sekarang kedudukannya, apakah ia melanggar undang2 atau tidak ?

Rakyat mahu tahu jika ada klausa2 tertentu yang tidak menyabitkan sebarang kesalahan bagi seorang PM menerima derma bernilai RM2.6 billion ke dalam akaun peribadi.

Sebab setahu saya, kalau menerima derma hamper sekalipun, orang dah pandang semacam ! 

Kemudian persoalan income tax seperti yang disebut chedet - 17. Soal yang saya ingin tanya ialah apakah Lembaga Hasil Dalam Negeri telah bertindak dengan kuasa yang diberi kepadanya ke atas wang sebanyak RM2.6 billion yang terdapat dalam akaun peribadi Datuk Sri Najib.

Bukankah kena cukai derma itu ? Apakah Najib lari dari cukai dalam soal derma ni ? Tak silap dekat 25% tuh !!

Kalau Tun boleh didenda RM130k atas nilai RM20k oleh pihak LHDN kerana tidak melaporkan pendapatan, tidakkah Najib juga boleh dikenakan tindakan yang sama .... denda 6 kali amaun ? !


ATAU segalanya OK dalam kes ini ?

Itu belum masuk bab KE MANA PERGINYA RM2.6 billion itu ?! Banyak tuh .....  yang ini kita sambung artikel lain.

Rata2 semua orang tak tahu apa2 masa mula2 didedahkan oleh WSJ.  Ini menunjukkan transaksi itu adalah rahsia. Ingat beberapa hari sebelum Raya Ahmad Husni ada mengeluarkan kenyataan -


Menurut Ahmad Husni, susulan laporan Ketua Audit Negara itu, dakwaan liar sesetengah pihak termasuk tentang "kehilangan wang sebanyak RM42 bilion dan pemindahan AS$700 juta (RM2.6 bilion) kepada individu tertentu" tidak timbul.

Nah, tidakkah itu berupa satu fitnah atau menipu rakyat ?

Cuma akhir2 ini saja baru pro Najib sudah mula memainkan peranan untuk saiko pemikiran rakyat supaya menganggap deposit itu TIDAK APA. Rupa2nya sebagai persiapan kepada pengumuman SPRM ini !

Sejak pendedahan SPRM tadi, pro Najib pula yang melalak apa yang kita semua duk sebut selama ini - Najib tidak pernah menafikan wujud deposit RM2.6 billion itu !! Hahahahahaha ......

Sekarang keutamaan pihak berkuasa adalah segera tampil dan berikan pendirian apakah perbuatan menerima RM2.6 billion derma ke dalam akaun peribadi Najib itu merupakan satu kesalahan atau tidak.


kredit:http://dinturtle.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan