Ahad, 3 Mei 2009

Hari Ni Aku Bagi Menu Tomyam

Tom Yam Datin
Sumber : Datin (Ni Original punya resepi takyah pakai paste)

Bahan-bahan
2 ulas bawang putih (ketuk hancur)
Air rebusan tulang ayam
Udang, isi ayam dan sotong, kalau nak lauk lebih, boleh tambah
Celery/carrot->potong
2 biji tomato
Cili boh
Bawang besar potong memanjang
4 batang serai diketuk
Cili padi (ikut suka - nak pedas, letak lebih)
2 helai daun limau purut (pilih daun yg hijau pekat..jangan ambik daun hijau muda sebab kurang cantik)
Kicap sotong, gula pasir dan cuka/perahan limau nipis ikut rasa

Cara Membuatnya
1. Tumis bawang putih. Apabila sudah garing masukkan cili boh dalam sesudu supaya tomyam bewarna merah.
2. Masukkan serai dan tomato yang telah dihiris. Tekan-tekan tomato biar hancur.
3. Kemudian masukkan lauk-lauk tadi. Tambah air rebusan dalam setengah cawan. Biar ayam/udang dll atas api seketika.
4. Kemudian masukkan air rebusan tulang ayam.
5. Masukkan celery dan daun limau purut beserta cili.
6. Kemudian masukkan sedikit garam, cuka dan gula. Biarkan mendidih
7. Dalam mangkuk hidangan masukkan kicap sotong dan perahan limau nipis.
8. Masukkan tomyam yang sudah siap tadi. Sesuaikan rasa. Boleh dihidangkan.

Tips :-
Petuanya kicap sotong dan air limau jgn sesekali dimasukkan dalam tomyam atas api

Tiada ulasan:

Catat Ulasan